Fotbalul amator primeşte o gură de oxigen.

Suporterii revin în tribune, iar sportivii vaccinați nu se mai testează.

Lumea sportului se bucură de măsuri de relaxare fără precedent, ca parte a Ordinului comun nr. 310/708/2021 al Ministerului Tineretului și Sportului și Ministerului Sănătății. Acesta a fost aprobat și transmis spre publicare către Monitorul Oficial, urmând să intre în vigoare la data publicării. Ordinul reglementează condițiile și modul de acces al spectatorilor la evenimentele sportive, dar vine cu vești importante și pentru sporturile de echipă și cele de luptă.

Astfel de la data intrării în vigoare a ordinului comun, suporterii vor putea reveni la evenimentele sportive în aer liber, fără ca organizatorii să mai aibă obligația de a solicita aprobări sau avize pentru a avea spectatori. Procentul în care aceștia vor putea participa la evenimentele sportive este de 25% din capacitatea tribunelor.

De această măsură se vor putea bucura aproximativ 3000 de jucători la nivilul judeţului Suceava, care au de acum posibilitatea de a-și încuraja în mod direct idolii și echipele preferate.

La evenimentele sportive vor putea participa ca spectatori:

  • persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-COV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;
  • persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore.

Regulile general aplicabile evenimentelor sportive în aer liber și în spații închise prevăd, în linii mari, obligativitatea purtării măștii pe toată durata evenimentului, atât de spectatori, cât și de personalul organizatorului, obligația marcajelor menite să preîntâmpine aglomerările de persoane, a asigurării distanțării fizice, interdicția de a comercializa mâncare, obligativitatea asigurării dispenserelor de gel dezinfectant, a asigurării accesului etapizat și controlat al suporterilor etc. Acestea se regăsesc în cuprinsul Anexei nr. 7 la Ordinul comun MTS/MS nr. 310/708/2021.

Noutățile pentru sportivi sunt la fel de importante. În conformitate cu noile reglementări, sportivii vaccinați împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sunt de acum exceptați de la obligația testării.

Dacă până acum pentru sporturile de echipă și cele de luptă era necesară testarea, de la data intrării în vigoare a ordinului, sportivii își vor putea relua activitatea în cadrul unei proceduri mult mai simple, fără să mai treacă prin calendarul de testare. Vorbim despre un public-țintă numeros: doar la nivel de seniori, cifra este de aproximativ 10.000.

Share Button

Leave a Reply